Demir döküm ürünlerini 2 grupta toplamamız gerekiyor. İlk grup kaplamasız demir döküm tava ve tencere modelleri, ikinci grup ise emaye kaplı modeller. Kaplamasız modelleri kullanmak ve uzun yıllar saklayabilmek, kaplamalı döküm tava ve tencerelere göre daha zordur. Fakat onları da saklayabilmek ve sağlıklı bir şekilde kullanabilmek için pratik bir yöntem var. Döküm tava ilk kullanım için uygulayabileceğimiz bu yöntemin adı "Seasoning"! Bu yöntem kaplanmamış demir döküm ürünlerin daha lezzetli pişirme yapmasını ve çok daha dayanıklı olmasını sağlıyor. Döküm tava ilk kullanım için mutlaka fırınlama yapmanız da önerilmektedir..
Döküm Tava İlk Kullanım: Seasoning
Seasoning işlemini anlatacak olursak;
- Döküm tava veya tencereyi deterjan ve bulaşık süngeri kullanarak temizleyin, ardından güzelce durulayalım.
- Kağıt havlu ile ve ağır hareketlerle fazla suyu kurulayalım.
- Sonrasında ise ısıya dayanan (Hindistan cevizi yağı, susam yağı, zeytinyağı vb.) bir yağ kullanarak içini yağlayalım.
- Yine fazla yağı kağıt havlu kullanarak alalım.
- Önceden ısıtılmış fırında ve ters biçimde 1 saat boyunca 200 derecede pişirelim.
- 1 saat sonunda fırını kapatıp, içeride 1.5 saat dinlendirip, soğutalım.
- Bu yöntem sayesinde döküm demir ürünleriniz çok daha dayanıklı olacaktır.
Ayrıca bu yöntem ile yemek ve tatlılar daha hoş bir aroma kazanacaktır. Döküm tava veya tencerelerinizi temizlediğini zaman seasoning özelliği kaybolur. Bu yüzden her seferinde yapamasanız bile düzenli aralıklarla seasoning yapmak ürünlerinizin uzun yıllar ilk günkü gibi pişirme yapmasını sağlar.
Önemli Not: Yukarıdaki bilgiler kaplamasız ürünler içindir. Kaplamalı ürünlerde bu işlemi gerçekleştirmeden de ürününüzü kullanabilirsiniz.
0 yorum